«Οδηγός επιβίωσης για νέους Λογοτέχνες» Σωτήρης Παστάκας / Βιβλιοπαρουσίαση

γράφει ο Γιώργος Κόκκινος,

Σε έναν συνοπτικό τόμο με 99 μικρής έκτασης δοκίμια ο Σωτήρης Παστάκας στο νεοκδοθέν του εγχείρημα συγκεντρώνει την ουσία της Λογοτεχνίας, μετουσιώνοντας την εμπειρία των σαράντα ετών του στη Λογοτεχνία, σε μικρά μαθήματα γραφής για τους νεότερους.

«Έχω γράψει τα καλύτερα σε πακέτα τσιγάρων με μπικ διαρκείας, χαρτοπετσέτες και χαρτί τουαλέτας. Πληκτρολογώ σ’ ένα notebook που όσοι το ξέρουν με λυπούνται…»

Οι αναφορές σε πρόσωπα και καταστάσεις που όλοι λίγο-πολύ έχουμε βιώσει μέσα στον Λογοτεχνικό κόσμο, είναι αρκετές για να καταστήσουν τον αναγνώστη, γνώστη μιας χειροπιαστής πραγματικότητας, μέσα από τα λόγια πρωτίστως ενός Ψυχιάτρου και έπειτα ενός συγγραφέα-ποιητή.

«Διαβάζω τα βιογραφικά των νέων ποιητών, με τις κοπιώδεις σπουδές τους, τα μεταπτυχιακά, τα μάστερ, τις διακρίσεις τους στον επαγγελματικό χώρο, τις δημοσιευμένες εργασίες τους σε επιστημονικά έντυπα της χώρας μας, αλλά και της αλλοδαπής, κι εύλογα μου γεννάται το απλό ερώτημα: «Με μια τόσο επιτυχημένη καριέρα, γιατί να γράφουν ποιήματα; Τί τα θέλουν τα ποιήματα μέσα σε μια τόσο καλά τακτοποιημένη ζωή;» «Εντάξει», θα μου πείτε «όλοι οι πτυχιούχοι έχουν δικαίωμα να βγάλουν μια ποιητική συλλογή, ένα μυθιστόρημα, μια νουβέλα, ένα βιβλίο με διηγήματα…»

Η Ποιητική τέχνη αναλύεται επαρκώς μέσα από τα λόγια του Σωτήρη Παστάκα, βρίθει αναφορών και παραπομπών σε φτασμένους Έλληνες και αλλοδαπούς ποιητές, ενώ καταλήγοντας το κάθε δοκίμιο, παρέχει θα λέγαμε, ένα επιμύθιο σοφίας.

«Το ποίημα και ανάποδα να το γράψεις δεν θα μείνει αν δεν έχει κάτι να πει. Η πρόσθετη αξία του δεν είναι ο τρόπος εμφάνισής του ούτε ανανεώνεις τη λογοτεχνία μ’ αυτόν τον τρόπο. Ο καινούργιος τρόπος βρίσκεται πάντα στην εκφορά του λόγου κι όχι στην τυπογραφική του απεικόνιση…» Καθώς και..

«Το κείμενο πρέπει να μπορεί να σταθεί μόνο του στα πόδια, χωρίς τα δεκανίκια τρίτων. Να μιλάει από μόνο του και να παίρνει κεφάλια, χωρίς την επεξήγηση κανενός, ούτε καν του ίδιου του συγγραφέα…»

odigos-epiviwshs-gia-neous-logotexnes

Χρήσιμες και καίριες δε, πληροφορίες για το εμπορικό κομμάτι της εκτύπωσης, διακίνησης και προώθησης των βιβλίων, μπορεί να αντλήσει ο αναγνώστης διαβάζοντας ορισμένα από τα συνοπτικά και μεστά αυτά δοκίμια.

«Ο τιμοκατάλογος για την έκδοση βιβλίων όπως έχει διαμορφωθεί τελευταίως, κυμαίνεται ανάμεσα στα 3500 και τα 300 ευρώ (για 100 αντίτυπα ψηφιακής εκτύπωσης). Η προσφορά όπως βλέπετε καλύπτει όλα τα βαλάντια κι είναι σύμφωνη με την τσέπη σας…»

Αρκετές αναφορές υπάρχουν και για την ανάγκη έκφρασης συναισθημάτων των νέων ομότεχνων συγγραφέων, που σύμφωνα με τον Σωτήρη Παστάκα, αφετηρία αυτής της ενασχόλησης αποτελεί πολλές φορές η ερωτική απογοήτευση ή άλλοτε απλά ο Ερωτισμός.

«Εσείς όμως φίλοι μου γράφετε εξαιτίας μιας γυναίκας. Είστε οι μόνοι που πιστεύετε ακόμη στην ύπαρξη της Μούσας. Χάρη σε σας τα κοριτσάκια χαίρονται κι αγάλλονται, ακόμα…»

Ποιες είναι όμως αυτές οι συνταγές που κάνουν έναν συγγραφέα στίχων να ξεχωρίζει και να αναδεικνύεται μακροπρόθεσμα το έργο του;

«Πρώτα απ’ όλα ο ποιητής κρίνεται από την ιδιοφωνία του. Χιλιάδες ποιητές αναμασούν κι αντηχούν φωνές άλλων… Πρώτο βήμα λοιπόν, για όλους μας η κατάκτηση της ιδιοφωνίας… Ο ποιητής που έχει ιδιοφωνία και θεματική πολυφωνία και εύρος έργου για να εγγραφεί στους εκλεκτούς, θα πρέπει να αποδώσει και το πνεύμα της εποχής του. Δεν υπάρχει ποιητής εκτός ιστορικού χρόνου…» Καθώς και..

«Αληθινή ποίηση είναι αυτή που εκ πρώτης όψεως δεν φαίνεται για ποίηση. Το είχε πει ο Ταρκόφσκι: «Τέχνη είναι αυτό που δεν πλασάρεται ως Τέχνη». Η αληθινή ποίηση δεν βιάζεται, περιμένει. Δεν αναγνωρίζεται στον καιρό της, αλλά σηματοδοτεί τον επόμενο αιώνα…»

Κλείνοντας αυτή τη συνοπτική παρουσίαση του βιβλίου 210 σελίδων ‘’Οδηγός επιβίωσης για νέους Λογοτέχνες’’ (Απόπειρα, 2018), παραθέτω αυτούσιο από το κείμενο του Σωτήρη Παστάκα με αριθμό #078, τα λόγια του πεζογράφου Γιώργου Ιωάννου περί Λογοτεχνικού ταλέντου:

«[…] πρώτα πρώτα νομίζω ότι υπάρχουν πάρα πολλά πρόσωπα τα οποία ακούγονται και εκτιμώνται παρ’ αξίαν. Έχουν δηλαδή καταφέρει, με τον ένα ή με τον άλλον τρόπο να θεωρούνται σπουδαίοι, ενώ δεν είναι. […] Γιατί βλέπω ότι έχουν θεριέψει οι μετριότητες και μάλιστα τείνουν να γίνουν κατάσταση και σχολή ολόκληρη. Η σχολή της ασάφειας και της αταλαντοσύνης. Αντιμετωπίζουμε τον κίνδυνο να ξεχασθεί η έννοια και η ύπαρξη λογοτεχνικού ταλέντου. Έχουν πάρα πολλοί άνθρωποι μορφωθεί και μπορούν να στήσουν δυο πράγματα σε κείμενο. Ε, λοιπόν, αυτό βαφτίζεται αμέσως σε λογοτεχνικό κείμενο. Μαστιζόμεθα από μη λογοτέχνες οι οποίοι παριστάνουν τους λογοτέχνες. Και αυτό το πράγμα γίνεται δεκτό, διότι υπάρχουν ολόκληρες χορωδίες οι οποίες αναπέμπουν ύμνους.»

Το βιβλίο διακινείται από τα βιβλιοπωλεία όλης της χώρας από τον Οκτώβριο 2018.

~~~
Ο Σωτήρης Παστάκας θα παρουσιάσει τη νέα του ποιητική συλλογή με τίτλο «Σώμα δια τριβής» (επιλεγμένα ποιήματα 1981-2018, επίμετρο Πέτρος Γκολίτσης, εκδ. Ρώμη, 2018) την Τετάρτη 17 Απριλίου στο θέατρο Εκάτη, ώρα 21.00 στην Αθήνα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: