Κριτική αναφορά για τα Ανένταχτα

Βασιλική Τσαμάκη – Μια κριτική αναφορά στα Ανένταχτα του Γιώργου Σ. Κόκκινου

Από Γιώργος_Κ Βασιλική Τσαμάκη   Μια κριτική αναφορά στα ‘’Ανένταχτα’’ του Γιώργου Σ. Κόκκινου

Τα Ανένταχτα Ι & ΙΙ, Δεκέμβριος 2019, (ιδιωτική έκδοση)

Στις άκρες είναι η ζωή, στις μύτες. Στις ακρογωνιασμένες νύχτες των φεγγαριών στις απόκρημνες πλαγιές των ορεινών σχηματισμών είναι η ζωή. Στα λυπημένα μάτια των γλάρωνστους μοναχικούς ακροθαλάσσιους φάρους στις νυχτωδίες φεγγαριών που σβήσανε στις μελωδίες των ήλιων που ανέτειλαν είναι η ζωή..‘’Αντί επιλόγου – Τα Ανένταχτα ΙΙ’’ (σελ.73)

Οπτικοποιημένο απόσπασμα από το κείμενο του Γιώργου Σ. Κόκκινου »Στις σόλες» (που περιέχεται στις συλλογές Τα Ανένταχτα ΙΙ, Φυγείν Εστί και Κλίμακες) σε καλλιτεχνική επιμέλεια από την Βασιλική Τσαμάκη. 

Τα Ανένταχτα Ι & ΙΙ, 
Ποιητική συλλογή σε δύο τόμους, Αθήνα 2019 (διαδικτυακή έκδοση)

         Διαβάζοντας τις δημιουργίες του Γιώργου Κόκκινου αυτό που εντυπωσιάζει είναι η ικανότητά του να ελίσσεται σε διαφορετικά στυλ! Άλλοτε  γράφει ερωτικά ποιήματα γεμάτα ευαισθησία και ρομαντισμό. Όχι συμβατικά μα οι λέξεις παρασύρονται από τον απόλυτο έρωτα. Ο ίδιος σπάει κάθε εγωιστικό ταμπού και παραδίδεται ολοκληρωτικά στην εκάστοτε μούσα του… Παρασύρεται από το συναίσθημα και αυτό φαίνεται να θέλει. Ισοπεδώνεται στην έκφραση της ψυχής του χωρίς να ενδιαφέρεται για τον αντίκτυπο. Όλο αυτό έρχεται να ανατρέψει το μύθο που θέλει το γυναικείο φύλο επιρρεπές στο ρομαντικό στοιχείο. Ο Γιώργος Κόκκινος μέσα από τα ερωτικά του ποιήματα δηλώνει απλώς πως είναι άνθρωπος…      
         Άλλοτε, όταν η ωμή πραγματικότητα τον θέτει προ τετελεσμένων καταστάσεων, η ψυχή του δηλητηριάζεται από κυνισμό και στωικότητα. Μιλάει με τη γλώσσα του σήμερα και δημιουργεί ποιήματα καθρέφτες. Καθρεφτίζεται πάλι η ψυχή του με σκληρές λέξεις και η αυτοκριτική που κάνει πολλές φορές είναι αυστηρή. Κάπως έτσι ο ποιητής προσπαθεί να ξορκίσει όλα τα τεκταινόμενα, και αυτά της εσωτερικότητάς του αλλά και αυτά του κόσμου. Αντικομφορμιστής ο ίδιος δε διστάζει να ρίξει ψόγο σε ό,τι τον ενοχλεί αλλά και να επαινέσει το καλό. Βάζοντας τίτλους όπως: » Τα ανένταχτα» δεν μπαίνει σε καλούπια ούτε ενδιαφέρεται για τους τύπους! Ξωτικά και φαντάσματα, όλα μαζί σε έναν αέναο χορό, με χειμαρρώδη λόγο και χωρίς ανάσα, βρίσκει κανείς στο έργο του Γιώργου Κόκκινου. Γοητεύει γιατί είναι αληθινός!

ΤΣΑΜΑΚΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
Καθηγήτρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Εξώφυλλο: Πίνακας του Γιάννη-Στέλιου Παππά
Τα δύο βιβλία ‘’Τα Ανένταχτα’’του Γιώργου Σ. Κόκκινουδιατίθενται δωρεάν σε ψηφιακό αρχείοαπό τα εξής σημεία λήψης:
eBooks4Greeks.gr

OpenBook.gr

Free-eBooks.gr (1)

Free-eBooks.gr (2)

Academia.edu (1)

Academia.edu (2)

Scribd.com (1)

Scribd.com (2) 

Πηγή: Περιοδικό Πορφυράδα, 5 Αυγούστου 2020

https://porfyrada.blogspot.com/2020/08/blog-post.html

Αναδημοσίευση στο ιστολόγιο Regina Poetica 20 Σεπτεμβρίου 2020

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: